Vad är VPN & varför behöver jag det?

Här förklarar vi vad ett Virtual Private Network (VPN) är, vad det kan användas till och varför du måste ha det.

Share on facebook
Share on reddit
Share on twitter
Share on linkedin
Vad är vpn

Vad är VPN?

Ett VPN skyddar din integritet och skapar en säker internetanslutning. Genom att dölja din IP-adress går internettrafik inte att spåras tillbaka till dig. Enkelt förklarat ansluter ett VPN din dator, smartphone eller surfplatta med en server någonstans i världen. Du använder sedan serverns internetanslutning.

Med en VPN-anslutning döljer du din:

Internethistorik

Det är ingen hemlighet vad du gör online. Myndigheter, bredbandsleverantörer, mobiloperatörer och företag spårar i stort sett all din internettrafik och kan i många fall koppla den till din IP-adress. Låsningarna för integritet kommer förmodligen även att minska under kommande år. Då kan data som idag finns sparad på din internettrafik bli tillgänglig för fler.

IP-adress

En IP-adress kan ses som returadressen på breven med all internettrafik du skickar. Trafiken leder alltid tillbaka till returadressen – alltså din enhet. Ett VPN gör så att din IP-adress inte blir synlig för någon.

Plats

Med en ny IP-adress kommer din plats visas från den server du är ansluten till. Du kan även välja i vilket land du vill ansluta till.

Enhet

Kanske är du en av dom som har klistrat för webbkameran på datorn med en tejpbit? I sådana fall kan du känna dig åtminstone lite mer säker genom att kryptera din internettrafik.

Vad kan VPN användas till?

Ett VPN är enkla att använda och kan användas till väldigt mycket.

  • Få tillgång till hemsidor som bara är tillgängliga för vissa delar av världen.
  • Låsa upp och streama innehåll på exempelvis Netflix.
  • Surfa säkert på publika Wi-Fi hotspots.
  • Skydda din identitet från övervakning vid nedladdning och torrenting.

Hur ansluter man till ett VPN?

En VPN är en tjänst man betalar en lite summa för varje månad. När du väl valt Bäst VPN får du tillgång till ett program där du kontrollerar ditt Virtual Private Network. Vissa klienter är mer användarvänliga än andra, men de allra flesta är väldigt enkla att använda. Oftast räcker det med ett knapptryck så kommer all din internettrafik krypteras.

Hur väljer jag den Bästa VPN-tjänsten?

Att VPN har många användarområden är tydligt. Nu kanske du funderar på vad det kostar och vilken leverantör som är det bästa. Eftersom vi har olika anledningar att köpa en VPN-tjänst går det inte att svara på vilken som är bäst för just dig.

Fundera på detta när du väljer vilken VPN som är bäst för dig:

1. Loggar de din aktivitet?
Med en VPN-anslutning blir den aktivitet dold för i stort sett alla förutom från företaget som levererar VPN-tjänsten. All trafik skickas genom dom så det är därför viktigt att de respekterar din integritet. I de allra flesta fallen gör de det, men se upp för gratis VPN-tjänster – det finns ofta en hållhake.

2. Har de något maxtak för användning av bandbredd?
Var säker på att din bandbredd inte begränsas på något sätt. Är det någonstans vi vill ha obegränsad surf så är det hemma.

3. Var finns deras servrar?
Bra servrar nära din enhet leder till snabba uppkopplingshastigheter. Vill du komma åt Netflix utbud i USA? Välj då ett VPN som har många servrar i USA.

4. Kan man använda tjänsten från flera enheter samtidigt – hur många?
De bästa VPN-företagen erbjuder möjligheten att vara uppkopplad med flera enheter på samma konto. Välj en som erbjuder minst 5 stycken samtidigt.

5. Pris

Hoppas du gillade artikeln och att du fick svar på frågan “Vad är VPN?”. Lämna gärna ett betyg längst ner!

Lämna gärna ett omdöme

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 39

Inga röster än. Du kan bli den första!